Zakisome http://www.zakisome.fi Sun, 28 Feb 2016 09:39:10 +0000 fi hourly 1 Toimivan Facebook-päivityksen kaava osa 3: linkki http://www.zakisome.fi/facebook-linkkien-jakaminen-tyylilla/ Sun, 28 Feb 2016 09:10:33 +0000 http://www.zakisome.fi/?p=700 Olen törmännyt Facebookissa liian moneen nihkeän näköiseen linkkipostaukseen, että olisin voinut jättää tämän artikkelin kirjoittamatta.

Artikkeli Toimivan Facebook-päivityksen kaava osa 3: linkki julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>
Olen törmännyt Facebookissa liian moneen nihkeän näköiseen linkkipostaukseen, että olisin voinut jättää tämän artikkelin kirjoittamatta. Tarkoitan tässä Facebook-päivityksiä, joissa linkki on jätetty www-osoitteena osaksi tilapäivityksen tekstiä. Tarkoitan tässä myös päivityksiä, joissa linkin kuvaksi on jätetty useampi kuva. Molemmaissa tapauksissa Facebook-päivitys ei houkuttele ihmisiä klikkaamaan, vaikka se on linkkien jakamisen päätehtävä.

Kuvassa näkyy kaikki Facebook-linkkipostauksen muokattavissa olevat kohdat.
Kuvassa näkyy kaikki Facebook-linkkipostauksen muokattavissa olevat kohdat.

 

Miten linkit tulisi jakaa Facebookissa?

Näin julkaiset tyylikkäitä linkkejä Facebookiin:

  1. Liitä linkin www-osoite postaustekstiksi, niin Facebook lataa verkkosivulta olennaiset tiedot ja kuvat näkyville.
  1. Poista www-teksti postaustekstistä ja kirjoita julkaisuun postausteksti, joka houkuttelee klikkaamaan linkkiä. Tekstiin on hyvä laittaa toimintakehoite esimerkiksi ”käy tutustumassa”,”kannattaa lukaista” tai ”tartu nyt tarjoukseen”.
  1. Valitse palvelun verkkosivuilta nappaamista kuvista sopivin tai lataa koneeltasi kuva, jonka uskot toimivan vielä paremmin. Facebookissa linkkipostausten suositeltu kuvakoko on 1200×627 pikseliä.
  1. Muokkaa tarvittaessa linkin otsikkoa ja kuvaustekstiä. Otsikon tulisi houkutella klikkaamaan. Kuvaustekstistä kannattaa muokata erilainen kuin postaustekstistä. Pidä tekstit lyhyinä, varsinkin otsikko.

Miksi linkit tulisi jakaa näin?

On kaksi olennaista syytä, miksi www-osoite tulisi jättää pois linkkipostauksen tekstistä. Nämä ovat mittaaminen ja mainonnan optimointi. Facebook ei mittaa, kuinka monta kertaa tekstissä esiintyvää www-osoitetta on klikattu, mutta se mittaa jokaisen linkkiklikkauksen, joka on tehty päivitykseen itsestään latautuvaan linkkiin.

Facebook-sivun kävijätiedot välilehdeltä löydät kaikki julkaisemasi Facebook-päivitykset. Tiettyä päivitystä klikkaamalla avautuu tämä näkymä, jossa on nyt liilalla ympyröity linkkiklikkausten määrä.
Facebook-sivun kävijätiedot välilehdeltä löydät kaikki julkaisemasi Facebook-päivitykset. Tiettyä päivitystä klikkaamalla avautuu tämä näkymä, jossa on nyt liilalla ympyröity linkkiklikkausten määrä.

 

Kun laitat linkkipostauksen Facebook-mainontaan ja haluat saada sille mahdollisimman paljon linkkiklikkauksia, niin niitä kohti tulee optimoida. Tämä onnistuu valitsemalla Facebook-mainontatyökalusta kampanjan tavoitteeksi ”Lähetä ihmisiä sivustollesi”. Seuraavalla sivulla tulee vielä varmistaa, että optimoidaan kohti linkkiklikkauksia. Sen voi tehdä kohdasta ”mainosten jakeluun optimointi”. Näin Facebook pyrkii näyttämään mainoksia sellaisille henkilöille, jotka todennäköisesti klikkaavat linkkiäsi. Mitä pidemmän ajan Facebook näyttää mainosta, sitä paremmin se oppii näyttämään mainostettua linkkipostaustasi juuri sellaisille henkilöille, joita se voisi kiinnostaa.

Valitse "Lähetä ihmisiä sivustollesi", kun haluat saada mahdollisimman paljon klikkejä linkkiisi.
Valitse ”Lähetä ihmisiä sivustollesi”, kun haluat saada mahdollisimman paljon klikkejä linkkiisi.

 

Näillä asetuksilla Facebook pyrkii hankkimaan sinulle mahdollisimman paljon mainoksessa olevan linkin klikkauksia mahdollisimman edulliseen hintaan.
Näillä asetuksilla Facebook pyrkii hankkimaan sinulle mahdollisimman paljon mainoksessa olevan linkin klikkauksia mahdollisimman edulliseen hintaan.

Linkkien jakaminen yksityishenkilönä

Linkkipostausta ei voi muokata, jos sen jakaa omassa henkilökohtaisessa Facebook-profiilissaan. Sama koskee linkin jakamista Facebook-ryhmiin. Sen takia on tärkeää muokata nettisivujen metatekstit (metadata) kuntoon, jotta sivun jaot näyttävät aina juuri siltä miltä haluat niiden näyttävän. Metatekstejä voi muokata suosituimmilla nettisivualustoilla. Oman nettisivuni kohdalla käytän WordPressiä ja ilmaista Yoast SEO -pluginia. Johon voin sitten määrittää, miltä haluan Facebook-linkin näyttävän, kun tämä sivu jaetaan Facebookissa minun tai kenen tahansa toimesta. Voit kuvitella, että kukaan ei halua jakaa sivujasi tai artikkeleitasi, jos niiden itsestään someen itsestään ltautuvista linkeistä puutuu kuva ja otsikko on puutteellinen.

Alla olevassa videossa esittelen, miten linkkejä voi muokata ja miten niiden metatekstit laitetaa kuntoon.

 

 

Artikkeli Toimivan Facebook-päivityksen kaava osa 3: linkki julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>
5 Arvokasta ideaa Twitter-markkinointiin http://www.zakisome.fi/5-arvokasta-ideaa-twitter-markkinointiin/ Sun, 21 Feb 2016 10:22:53 +0000 http://www.zakisome.fi/?p=703 Twitter on monipuolinen kanava, joka sopii melkeinpä kaikille yrityksille alasta riippumatta. Lue tärkeimmät opit Twitter-markkinoinnista.

Artikkeli 5 Arvokasta ideaa Twitter-markkinointiin julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>
Twitteristä puhutaan mediassa paljon, mutta koko Suomen mittakaavassa sitä käytetään vielä melko vähän. Tai siltä se ainakin vaikuttaa, kun tarkkailen asiakkaitani eli yrittäjiä tai kaveripiiriäni. Tilastojen mukaan Suomesta löytyy noin 50 000 vähintään kerran viikossa twiittaavaa Twitterin käyttäjää (lähde). Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Twitterillä on myös paljon sellaisia käyttäjiä, jotka eivät twiittaa ollenkaan vaan he ainoastaan seuraavat muiden twiittejä.

Twitter on monipuolinen kanava, joka sopii melkeinpä kaikille yrityksille alasta riippumatta. Siispä päätin kirjoittaa ylös tärkeimmät oppini Twitter-markkinoinnista ja jakaa ne teidän kanssanne!

Säännöllinen julkaisutahti

Oli kanava mikä tahansa, niin säännölliset julkaisut on yksi tärkeimmistä syistä, minkä takia ihmisiä tai yrityksiä sosiaalisessa mediassa ylipäätänsä seurataan. Twiittaa siis säännöllisesti materiaalia, joka tuottaa seuraajillesi joko iloa tai hyötyä. Säännöllinen julkaisutahti on helpointa varmistaa siten, että twiittien etukäteen ajastamiselle on kalenterissa merkitty tietty ajankohta. Esimerkiksi yksi tunti perjantai-iltapäivällä, jolloin ajastetaan ensi viikon twiitit. Twiittien ajastaminen onnistuu helposti esimerkiksi Twitterin omalla Tweetdeck-työkalulla.

Twiittien ajastamiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa, ettei sisältöjen laatu kärsi. On myös suositeltavaa säilyttää spontaanius ja julkaista ajastettujen twiittien lisäksi myös muita sisältöjä, kun sopiva idea tai tilaisuus siihen ilmaantuu.

Selvitä ja käytä sopivia hashtageja

Hashtag on aihetunniste. Sanasta tulee aihetunniste, kun sen eteen laittaa risuaidan (#). Silloin sana muuttuu usein linkiksi, jota klikkaamalla pääsee katsomaan kaikki julkaisut, joissa on käytetty tätä samaa hashtagia. Kun esimerkiksi näet jonkun twiitissä hashtagin #kahvi ja klikkaat sitä, niin näet kaikki muutkin julkisilla Twitter-tileillä julkaistut twiitit, joissa on käytetty hashtagia #kahvi. Useat sosiaalisen median palvelut tukevat hashtageja, mutta luonnollisin ympäristö niiden käyttöön on Instagram ja Twitter.

Hashtagien avulla voit saada ilmaista näkyvyyttä, kunhan vain selvität, mitkä ovat alasi suosituimmat hashtagit, kirjaat ne ylös ja käytät niitä sopivissa tilanteissa. Hashtagien suosion vertailu onnistuu kätevästi Hashtagify.me -palvelussa. Hashtagify.me:n avulla saatat myös löytää muita sopivia hashtageja, joita voit sitten viljellä tulevissa twiitteissäsi.

Jos yritykseni liiketoiminta pyörisi liikunnan ympärillä pohtisin, miten voisin hyödyntää näitä suosittuja hashtageja, jotka Hashtagify.me minulle listasi.
Jos yritykseni liiketoiminta pyörisi liikunnan ympärillä pohtisin, miten voisin hyödyntää näitä suosittuja hashtageja, jotka Hashtagify.me minulle listasi.

 

Suosittelen myös kehittämään yrityksellesi omia hashtageja, jotka keskittyvät tietystä yrityksesi tuotteesta, tapahtumasta tai kampanjasta viestimiseen. Esimerkiksi omalla twitter-tililläni käytän #Pikaopassome, kun twiittini liittyy ”Pikaopas some-markkinointiin” -kirjaani. Parhaassa tapauksessa asiakkaasi ja yhteistyökumppanisi oppivat käyttämään kehittämääsi hashtagia omissa twiiteissään.

Seuraa muita

Kylmä totuus Twitteristä on se, että nopein tapa saada uusia seuraajia ilman rahallista panostusta on seuraamalla muita. Monille tämä tuntuu olevan ongelma, sillä sosiaalisessa mediassa on pari ”sääntöä”, jotka ovat hiukan ristiriidassa keskenään. Ensimmäinen sääntö on se, että seuraajien/seurattujen -suhde tulisi olla joko tasapainossa tai mieluiten sellaisessa suhteessa, että sinulla on enemmän seuraajia kuin seurattavia (pätee myös Instagramissa). Monilla on sellainen käsitys, että se on jotenkin noloa, jos seuraat 1000 tiliä, mutta sinua seuraa vain 200.

Oma näkemykseni tähän on se, että Yrityksen Twitter-tilin tärkein tehtävä on tuoda uusia asiakkaita sekä ohjata liikennettä yrityksen nettisivuille. Tämän tehtävän suorittaminen ei todennäköisesti onnistu, jos seuraat 15 tiliä ja seuraajia on 30. Näin pienelle yleisölle säännöllinen twiittailu on ajantuhlausta! Välittämättä siitä, onko se noloa vai ei, niin on paljon helpompi saada uusia asiakkaita ja liikennettä nettisivuille, jos seuraat 700 tiliä ja tililläsi on 300 seuraajaa eikä vain 30.

Miksi sitten seuraaminen tuo seuraajia? Nyt pääsemme siihen toiseen ”sääntöön”, joka tunnetaan nimellä ”follow4follow” eli siis, jos joku seuraa sinun tiliäsi, niin siinä on melko suuri todennäköisyys, että seuraat häntä takaisin. Sama toimii myös toisinpäin, kokeile vaikka! Yritys-tilillä tämän säännön hyödyntämistä kannattaa lähestyä seuraavasti:

  • Tee valmis selkeä Twitter-profiili, josta selviää helposti mistä palvelussanne/yrityksessänne on kyse.
  • Varmista, että tilisi viimeisimmät twiitit ovat priimatavaraa
  • Ala seuraamaan Twitter-tilejä jotka seuraavat yrityksesi kilpailijoita ja yhteistyökumppaneita
  • Ala seuraamaan Twitter-tilejä, jotka käyttävät alaasi liittyviä hashtageja

Mainitse muiden Twitter-tilejä

Kiitä, kehu ja onnittele silloin kun siihen on aihetta. Käytä rohkeasti @-merkkiä tägätäksesi toisten Twitter-tilejä osaksi twiittiäsi. Näin laitat hyvän kiertämään ja kaikille tulee iloinen mieli. Yrityksenä on luonnollista kiitellä ja kehua sekä asiakkaita että yhteistyökumppaneita. Voit myös tägäillä kilpailijoita sopivan tilanteen tullen.

Listasin alle esimerkkejä tilanteista, joissa on luonnollista tägätä (merkitä) toinen Twitter-tili osaksi twiittiä:

  • Kiität asiakasta julkisesti, kun hän jaksoi nähdä vaivaa antamalla palautetta
  • Onnittelet alihankkijaa heidän voitettuaan alansa arvostetuin palkinto
  • Kerrot yrityksesi osallistuvan tapahtumaan tägäämällä tapahtumajärjestäjän
  • Tägää yrityksesi työntekijä, kun annat hänelle julkista tunnustusta hyvin tehdystä työstä
  • #FF eli FollowFridayn kunniaksi tägäät arvostamasi Twitter-tilin kannustaaksesi omia seuraajiasi seuraamaan kyseistä tiliä.
  • Jaat seuraajillesi heitä kiinnostavan artikkelin, joka löytyi jonkun toisen tahon blogista. Tägää tämä taho, jos heillä on Twitter-tili.
Eksyin Youtubessa katsomaan vakuuttavan videon ZEF:n yrityskulttuurista ja päätin jakaa sen Twitterissä. Tietenkin tägäsin @zefstories, ettei positiivinen twiitti jää huomaamatta.
Eksyin YouTubessa katsomaan vakuuttavan videon ZEF:n yrityskulttuurista ja päätin jakaa sen Twitterissä. Tietenkin tägäsin @zefstories, ettei positiivinen twiitti jää huomaamatta.

 

Keskustele ja osallistu

Twitter on sosiaalisen median kanava eli sitä ei ole tarkoitettu pelkästään yksisuuntaiseen mainostuuttaukseen. Vähintä mitä Twitterissä sosiaalisuuden ylläpitämiseksi tulisi tehdä on tarkkailla ilmoituksia ja reagoida, jos joku on tägännyt tilisi twiitissään. Kysymyksiin tulisi vastata ja positiiviset maininnat kannattaa retweetata. Jos et ehdi tai jaksa muuten reagoida mainintoihin, niin anna sille twiitille edes tykkäys.

Kun olet kiinnostunut osallistumaan aktiivisemmin Twitterissä käytävään keskusteluun, niin kannattaa vilkaista, olisiko puheenpartta tarjolla oman alasi suosituimmilla hashtageillä. Vaihtoehtoisesti voit katsoa olisiko sinulla mitään sanottavaa päivän kuumimpiin puheenaiheisiin, jotka löytyvät Toni Nummelan Suomi-Twitter -sivulta kohdasta ”Top #Hashtags”. Voit myös luoda keskustelua esittämällä kysymyksiä tai laittamalla pystyyn Twitter-kyselyn.

@JussiHanki herätteli keskustelua Twitter-kyselyllä. Näköjään Twitter on monien mielestä B2B-markkinoijille SE tärkein some-kanava.
@JussiHanki herätteli keskustelua Twitter-kyselyllä. Näköjään Twitter on monien mielestä B2B-markkinoijille SE tärkein some-kanava.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä! Olisi myös ihan huippua, jos jakaisit julkaisuni Twitterissä.

 

Ystävllisin terveisin

@Zakisome

Artikkeli 5 Arvokasta ideaa Twitter-markkinointiin julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>
Mitä Mentori opetti minulle? http://www.zakisome.fi/mita-mentori-opetti-minulle/ Thu, 11 Feb 2016 10:28:37 +0000 http://www.zakisome.fi/?p=684 Mentorin Tarinat -kirja herätti mielessäni useita ideoita ja ajatuksia, miten voisin tehdä parempaa liiketoimintaa.

Artikkeli Mitä Mentori opetti minulle? julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>
Mentorin Tarinat -kirjassaan Perttu Ahvenainen on tiivistänyt isänsä Ilkka Ahvenaisen kokemukset yli 2500 suomalaisen perheyrityksen kehitystarinoista. Mentorina Ilkka tuntee suomalaisen pien- ja pk-yrittäjän sielunelämän, sillä hän on auttanut tuhansia heistä onnistumaan. Tästä joukosta löytyy paljon menestystarinoita, jotka kertovat siitä, että yrittäjät, jotka haluavat ja uskovat voivansa oppia, usein myös onnistuvat.

Mentori TarinatOlen tätä artikkelia kirjoittaessani lukenut Mentorin Tarinat -kirjan kerran ja kuunnellut sen äänikirjana kahdesti. Kyseinen kirja on erityisesti buustannut motivaatiotani rakentaa menestyksekästä yritystoimintaa. Olen yrittäjän vasta matkani alkutaipaleella, joten tämä oli mainio ajankohta tutustua Mentorin oppeihin.

Mentorin Tarinat herätti mielessäni useita ideoita ja ajatuksia, miten voisin tehdä parempaa liiketoimintaa. Tähän artikkeliin nappasin kirjan tärkeimmät opit ja sovelsin niitä some-markkinointiin.

Pelkkä idea ei riitä

“Pelkkä idea ilman toteutusta on arvoton” -Mentorin Tarinat

Minulle on kertynyt sekä tietokoneen että Evernoten muistiinpanoihin kauhea määrä ideoita. Muistiinpanoistani löytyy twiittien raakileita, keskeneräisiä Facebook-päivityksiä ja blogiartikkeleiden kehyksiä. Olen luova kaveri, jolle ideoita pulpahtaa mieleen kuin sieniä sateella. Nämä ideat ovat kuitenkin arvottomia, jos niitä ei laita käytäntöön. Ainoastaan julkaistut päivitykset tuovat uusia tykkäyksiä, kommentteja, seuraajia ja parhaassa tapauksessa asiakkaita. Siksi olisi hyvä pitää säännöllisesti ”ideoiden päätöskekkereitä”.

Ideoiden päätöskekkereissä käydään läpi kaikki muistiinpanoihin kerääntyneet ideat ja ne joko viedään maaliin asti tai sitten ne hyvästellään ikuisiksi ajoiksi. Keskeneräiset ideat ja asiat syövät salakavalasti minulta energiaa, joten ”pöydän puhdistaminen” on silloin tällöin paikallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kirjoitan blogi-ideoista valmiita artikkeleita ja että viimeistelen keskeneräiset Facebook-päivitykset ja ajastan ne ilmestymään Facebook-sivulleni tasaiseen tahtiin.

Tunne asiakkaasi

“Asiakas on kuningas, jos sinulla ei ole asiakkaita, sinulla ei ole kohta yritystäkään. Asiakkaat muodostavat markkinat ja mitä paremmin tunnet asiakkaasi, sitä paremmin menestyt markkinoilla” -Mentorin Tarinat

Nykyiset sekä tulevat asiakkaani toivottavasti seuraavat yritykseni sosiaalisen median tilejä. Näin ollen teen pienen yksinkertaistuksen: asiakas = seuraaja. Tämän pohjalta tulisi siis muistaa seuraava pointti: tunne seuraajasi sosiaalisessa mediassa, niin osaat viestiä heille kiinnostavia asioita oikealla tavalla.

Selvitä, ketkä seuraavat sivujasi eri kanavissa? Tein seuraajien selvittämisestä artikkelin, jonka voit lukea tästä. Kun tiedät keitä seuraajasi ovat, voit tehdä arvioita, minkälainen sisältö heitä voisi kiinnostaa.

Seuraavat asiat olisi hyvä selvittää seuraajistasi:

  • Keskimääräinen ikä
  • Sukupuolijakauma
  • Missä he asuvat?
  • Milloin he somettavat?
  • Minkälainen sisältö saa heidät tykkäämään, klikkaamaan, kommentoimaan ja jakamaan.
  • Miksi he seuraavat yritystäsi?
  • Miten seuraajakuntasi eroavat toisistaan eri some-kanavissa

Osan näistä tiedoista on saatavilla some-kanavien omasta analytiikasta. Osan tiedosta saa ajan myötä, kun tekee tarpeeksi kokeiluja erilaisilla kuvilla ja teksteillä.

Olen huomannut, että Facebookissa seuraajiani kiinnostavat eniten Facebook-aiheiset sisällöt. Olen myös pannut merkille, että kuvat joissa olen esiintymässä tai vetämässä luentoa, keräävät eniten tykkäyksiä kanavasta riippumatta. Twitterissä eniten jakoja eli retweettejä saavat twiiteistäni ne, joissa on ajankohtaista tietoa some-markkinoinnista mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa.

Budjetointi

“Yritystä arvioidaan viime kädessä aina numeroilla eli euroilla ja yrittäjällä on oltava perustaito laskea oman yrityksensä talouden tila, siis kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus” –Mentorin Tarinat

Kun kuuntelin ensimmäisen kerran Mentorin Tarinat –äänikirjaa, Budjetointi oli se asia, joka jäi päällimmäisenä mieleeni. Niinpä päätin heti kilauttaa talousasioissa taitavalle kaverilleni ja sopia ajan budjetoinnille. Istuimme alas ja laitoimme numerot exceliin. Se oli loppujen lopuksi aika mukavaa hommaa. Teimme budjetoinnin seuraavalle neljälle kuukaudelle. Kun numerot olivat selkeästi edessäni, uskalsin budjetoida sopivat summat nettisivujeni kehittämiseen sekä Facebook ja Twitter-mainontaan. Näkisin, että jokaisen yrittäjän kannattaa pyöritellä lukuja sen verran, että saa raavittua kasaan jonkinnäköisen markkinointibudjetin.

Yrittäjänä olet koko ajan opin tiellä

”The more you learn, the more you’ll earn” -Warren Buffett

Yrittäjänä olen aina opin tiellä. Some-markkinointia tekevänä yrittäjänä varsinkin! Sosiaalinen media kehittyy ja muuttuu huimaa vauhtia. Sen takia opiskeluun on varattava aikaa ja materiaalia. Joka viikko pyrin opiskelemaan some-markkinointia vähintään pari tuntia. Tämän lisäksi seuraan somessa tilejä, jotka pitävät minut ajan tasalla uusimmista sosiaalisen median trendeistä ja palvelujen muutoksista. Materiaalia on alastani tarjolla enemmän kuin sielu sietää, joten olen ottanut seurattavakseni muutamat tahot, jotka suodattavat minulle aina ne tärkeimmät tiedot tietystä mieltäni askarruttavasta aiheesta. Esimerkiksi, jos haluan tietää Facebook-mainonnan kuumimmat kikat, niin katson ne Jon Loomerin blogista.

On myös hyvä muistaa, että mitä enemmän tekee sitä enemmän oppii. Näin ollen pyrin jatkuvasti tekemään uusia juttuja, selvittääkseni niiden toimivuuden. Tämä pätee myös some-postauksiin. Yleensä parhaiten toimineista sosiaalisen median päivityksistä on ollut etukäteen se fiilis, että tästä tulee joko iso hitti tai täys huti. Kun niitä hittejä tulee tarpeeksi, niin menestyksen kaava alkaa pikku hiljaa löytymään niin, että sitä pääsee jatkossa systemaattisesti toistamaan.

 

Artikkeli Mitä Mentori opetti minulle? julkaistiin ensimmäisen kerran Zakisome.

]]>